Објављена првостепена пресуда у предмету Милан Ђокић и други

08.06.2023, 14:14

Суд Босне и Херцеговине је данас, 8.6.2023., изрекао и јавно објавио првостепену пресуду у предмету Милан Ђокић и други.

Оптужени Милан Ђокић, Бранислав Тришић, Зоран Танасић, Жарко Милановић и Младен Крајишник су оглашени кривим што су радњама описаним у изреци пресуде починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, који је преузет на основу Закона о примјени Кривичног закона Републике Босне и Херцеговине и Кривичног закона СФРЈ.

 

Суд је оптуженима изрекао сљедеће казне:

  • Милану Ђокићу и Браниславу Тришићу казну затвора у трајању од три (3) године;
  • Зорану Танасићу, Жарку Милановићу и Младену Крајишнику казну затвора у трајању од двије (2) године.

 

Оптужени Милан Ђокић, Зоран Танасић, Саво Мршић, Жарко Милановић, Миливоје Чобић и Милан Марковић су ослобођени оптужбе јер није доказано да су радњама описаним у изреци пресуде починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона Босне и Херцеговине (КЗБиХ).

 

Оптужени су оглашени кривим што су за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, у периоду од друге половине мјесеца септембра 1992. године до прве половине 1994. године, и то: Милан Ђокић, у својству командира Станичног одјељења милиције (СОМ) Јања, која је организацијски припадала ЦСБ Бијељина, Бранислав Тришић, као оперативни радник Службе националне безбједности ЦСБ Бијељина, те Зоран Танасић, Жарко Милановић и Младен Крајишник, као припадници – полицајци СОМ Јања/СМ Јања поступали противно правилима међународног хуманитарног права, и то на начин да је Милан Ђокић помагао у мучењу цивила бошњачке националности, а Бранислав Тришић, Зоран Танасић, Жарко Милановић и Младен Крајишник мучили цивиле бошњачке националности.

 

На ову пресуду је дозвољена жалба вијећу Апелационог одјељења Суда у року од 15 дана од пријема писменог отправка.